Jamstvo za mlade je korak v pravo smer. Slovenija potrebuje strateški pristop pri zaposlovanju mladih

Predstavniki mladinskih organizacij in organizacij za mlade – Mladinski svet Slovenije, Študentska organizacija Slovenije, sindikat Mladi plus in Mreža MaMa – so na skupni novinarski konferenci opozorili na nujnost priprave konkretnih ukrepov zaposlovanja mladih, sicer pridobljena EU sredstva ne bodo imela želenega učinka. Pozvali so ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naj jih vključi v pripravo omenjenih ukrepov, za kar ima čas do oktobra.

Slovenija se po dvigu stopnje brezposelnosti mladih uvršča v sam vrh med državami EU, saj je anketna brezposelnost mladih do 25. leta decembra 2012 znašala 26,7 odstotka. Brezposelnost med mladimi je sicer najvišja v starostni skupini med 25 in 29 let, zato bi bil ob spremembi metodologije merjenja statistične brezposelnosti in ob vključitvi te skupine procent brezposelnosti mladih za Slovenijo še višji. »S tem nastaja t. i.  izgubljena generacija mladih, ki nimajo osnovnih možnosti za začetek samostojnega življenja,« je izpostavila Dalia Cerovšek, predstavnica sindikata Mladi plus. Po njenih besedah zato v Sloveniji ne smemo težave z brezposelnostjo obravnavati le v ciljni skupini 15–24 let, ampak vključiti tudi mlade do 29. leta starosti in predvsem visoko izobražene.

Predstavniki mladih so pozdravili uspeh ministrice za delo dr. Anje Kopač Mrak, ki je z opozarjanjem na specifičnost trga dela in rastočo brezposelnostjo med mladimi v Sloveniji, uspela prepričati evropske kolege, da so spremenili vstopne pogoje za črpanje sredstev iz ukrepa Jamstvo za mlade. A pri tem opozarjajo, da deset milijonov evrov odobrenih EU sredstev ne bo prineslo novih delovnih mest niti zmanjšanja brezposelnosti mladih. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ima do oktobra čas, da pripravi konkretne ukrepe za zmanjšanje brezposelnosti mladih. »Pričakujemo povabilo resornih ministrstev, da začrtamo konkretne ukrepe, ki bodo izboljšali zaposlovanje mladih,« je poudaril direktor Mreže MaMa Uroš Skrinar. Tea Jarc, predsednica MSS,  pa je dejala, da vidi ukrepe, sprejete na junijskem svetu, kot začetek gašenja požara, in pričakuje, da se bo tudi EU v prihodnje še bolj angažirala pri odpravi brezposelnosti med mladimi. V tej luči so tudi sredstva, ki so namenjena boju z brezposelnostjo mladih, vsaj za 14 milijard prenizka, saj je mednarodna organizacija ILO ocenila, da bi za resen boj z brezposelnostjo mladih potrebovali 21 milijard. »Vsekakor pa so ukrepi, kot je npr. odločitev Evropske investicijske banke, da prične s financiranjem malih in srednjih podjetij s t. i. programom »Delovna mesta za mlade« in drugimi, ki so bili oblikovani na zadnjem Evropskem svetu, korak v pravo smer,« je zaključila Tea Jarc.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Vir: CNVOS

PROJEKTI


Ambasador znanja


Sistem kakovosti MiQ


Noč moč neformalnega


Ljudje najdejo rešitve


Brez nas ne bo šlo. NVO!


Grozd MINVOS


Spletne učilnice


MINVOS Kamp


Zbor članic


Odprtokodna podpora


Neformalno garantiramo kakovost - Licenciranje predavateljev


Razvoj družbenih inovacij in prenos javnih pooblastil

Financerji projekta

LOGOTIP-ESS-SLO
mjup

Konzorcijski partnerji

 umi
 primss
 nefiks

Pravno obvestilo

Uporaba spletne strani in varovanje zasebnosti
Licenca Creative Commons
Spletna stran minvos.org je objavljena pod licenco Creative Commons
Priznanje avtorstva 4.0 International.

PRAVNO OBVESTILO

Kontaktirajte nas

059 055 575
051 244 399
EIC Univerzum Minerva Maribor
Prušnikova ulica 46, p.p 614
2001 Maribor
Pisarna: Arnolda Tovornika 13
2000 Maribor

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..